Kennisbank » Map-veranderen

Hoe verander ik de wereld naar een al bestaande Minecraft map op mijn server?

In deze tutorial leer je hoe je een custom Minecraft wereld op je server zet. Dit kan zowel met een een singleplayer wereld, gedownloade map of al een bestaande wereld op een andere server.

Een Minecraft server maakt automatisch een random gegenereerde wereld aan als je de server voor het eerst aanzet, dit kan heel leuk zijn, alleen soms wil je iets anders. Als je bijvoorbeeld verder wil met een singleplayer wereld of als je op een andere server een leuke map hebt staan. In deze handleiding wordt uitgelegd hoe je een al bestaande wereld overzet op jouw eigen Minecraft server.

Let op, zorg dat de Minecraft wereld dezelfde versie is als jouw Minecraft server of dat de wereld gegenereerd is in een oudere versie van Minecraft dan jouw Minecraft server. Als je gebruik maakt van een map van een oudere versie – Bijvoorbeeld 1.14 – en je upload hem op een server met een nieuwere versie – bijvoorbeeld 1.16 – dan zal op de server al het land waar jij in de oude map al geweest bent nog de oude blokken en mobs hebben – dus de mobs en blokken van 1.14 in plaats van 1.16.

Stap 1: nieuwe Minecraft wereld zoeken en downloaden
Als je al een Minecraft wereld hebt of als je een singleplayer wereld wil downloaden, dan kun je deze stap overslaan. Als je een Minecraft wereld van het internet download, zorg ervoor dat je het bestand download van een site die jij vertrouwt, heb je twijfels, download de Minecraft wereld dan niet. Wij hebben een paar te vertrouwen websites voor jou op een rijtje gezet. Je kunt van de volgende sites met een gerust hart een Minecraft map downloaden: planet Minecraft,Minecraft maps of CurseForge. Als je eenmaal de wereld hebt gevonden die jij op jouw Minecraft server wil, moet je hem downloaden. Op Planet Minecraft is het als volgt weergeven:

Klik op de download knop om de Minecraft map te downloaden. Soms is de map betaald, in dit geval vraagt de map-bouwer een kleine bijdrage voor het gebruik van zijn Minecraft wereld, mocht je dit niet willen betalen, dan zul je opzoek moeten naar een andere wereld.

Stap 2: Singleplayer Minecraft wereld downloaden
Heb je al een wereld? Sla deze stap dan over. Als je een singleplayer wereld op jouw Minecraft server wil, dan zul je deze eerst moeten vinden. Dit kun je doen door op de Windows-toets + R te drukken, je krijgt dan een pop-up. Vul achter Open: ‘%appdata%’ in zoals weergeven in onderstaande afbeelding. Druk op ‘OK’.

Zoek de ‘.Minecraft’ folder op. Klik op deze folder en zoek en druk vervolgens op de ‘Saves’ map. Hierin tref je al jouw Minecraft singleplayer werelden aan. Zoek de wereld uit die jij op je Minecraft server wil downloaden, weet je niet zeker welke wereld je moet hebben? Start dan Minecraft op en verander de naam van de wereld die jij wil in een naam die jij herkent. Ververs de pagina; de Minecraft map heeft nu de naam die jij hem hebt gegeven. Houd dit tabblad open of download de folder naar een plek waar jij hem makkelijk kan vinden – je hebt hem zo nodig.

Stap 3: SFTP client downloaden

Een Minecraft map is vaak een groot bestand, grote bestanden kunnen niet altijd geuploadt worden naar de server – dit omdat dit te veel bandwith van de server vraagt. Om ervoor te zorgen dat jij toch jouw Minecraft map kan uploaden zul je het bestand kleiner moeten maken (comprimeren), dit kan met verschillende programma’s, wij raden WinSCP of Filezilla aan – in deze tutorial maken wij gebruik van WinSCP.

Stap 4: wereld uploaden op je Minecraft server

Start je SFTP client op – in dit geval WinSCP. Je krijgt nu een Pop-up te zien. In dit scherm moet je een aantal gegevens invullen, deze gegevens kun je vinden door naar de ‘settings’ te gaan van de Minecraft server waarop jij de wereld wil downloaden. Dit doe je door in te loggen op ons paneel. Selecteer vervolgens de server waar jij de Minecraft server op wil downloaden. Ga vervolgens naar de tab ‘settings’. Eenmaal bij de settings aangekomen kopieer je het server adres en plak je dit in de ‘Host name’ regel – WinSCP zal waarschijnlijk automatisch het server adres van het ‘Port number’ scheiden, gebeurt dit niet? Zorg dat de onder ‘Host name’ enkel de tekst tot de dubbelepunt staat (:), zorg dat onder ‘Port number’ alleen het numer achter de dubbelepunt staat, de dubbelepunt laat je dus in beide vakken weg. Kopieer vervolgens vanuit settings jouw gebruikersnaam (Username) en plak deze in het hokje ‘User name’. Vul onder het kopje ‘password’, op WinSCP, het wachtwoord in dat jij gebruikt om in te loggen op ons Minecraft server beheerpaneel. Klik vervolgens op de knop ‘Login’. Hieronder een demonstratie:

Als je nog niet eerder met deze Minecraft server contact hebt gelegd krijg je een pop-up, dit scherm vraagt of je zeker weet dat je contact wil leggen met deze server, druk op ‘Yes’.

Nu je contact hebt gelegd met de server zie je links de bestanden van jouw computer en rechts de bestanden van je Minecraft server. Navigeer op het linker scherm naar de map van de wereld die jij op je Minecraft server wil, dit doe je door boven dit scherm achter de letter met de dubbelepunt – vaak ‘C:’ – de bestandroute te plakken waarmee je jouw wereld map kan vinden. Dit doe je door op je computer naar de locatie te gaan van je Minecraft wereld, klik vervolgens boven de folders op de balk met het pad naar die map, klik vervolgens op deze balk en kopieer dit stukje tekst. Zie onderstaande afbeelding:

Druk twee keer, in WinSCP, op de letter met de dubbelepunt (C: , kan een andere letter zijn). Je krijgt nu een pop-up, verwijder alle tekst uit de tekstbalk en plak het pad naar jouw map van de Minecraft wereld. Voor verduidelijking zie onderstaand plaatje:

Let op, wil je de huidige map van je Minecraft server behouden? Maak dan eerst een back-up, als je dit niet doet gaat deze wereld voor altijd verloren. Verwijder nu op het rechterscherm de ‘world’ folder. Druk op de ‘World’ folder en klik vervolgens op het kruisje, bevestig je keuze.

Ga na weer naar het linker scherm, waar je de bestanden van jouw pc ziet, en druk met de rechtermuisknop op de wereld die jij op je Minecraft server wil zetten. Druk vervolgens op ‘Upload’ > ‘Upload’, je krijgt nu weer een pop-up te zien. Voer in dit scherm in de tekstbalk ‘World’ in en upload de map. Bekijk het plaatje hieronder voor verduidelijking:

!Wereld uploaden server, Minecraft wereld aanpassen

Start de server nu weer op via de consolepagina.

Gefeliciteerd, je nieuwe Minecraft wereld staat nu op de server.