Kennisbank » Plugin-installeren

Hoe installeer ik een Minecraft plugin op mijn server?

Een tutorial/handleiding met stap voor stap instructies over het downloaden en installeren van een plugin op jouw Minecraft server, voor Paper, Spigot, Curseforge en Craftbukkit.

Wat zijn Minecraft server plugins? Minecraft Fandom geeft het volgende antwoord – vrij vertaald naar het Nederlands: ‘Een plug-in is een extra bestand voor een Minecraft-multiplayer-server. Plug-ins worden vaak gebruikt om bepaalde aspecten van het spel te veranderen, zoals het toevoegen van gebruikersranglijsten of het toevoegen van een spelmodus genaamd ‘factions’. Plug-ins veranderen het spel zelf niet, zoals een mod dat wel doet.’ Een plugin is dus een programma/bestand dat een extra functie of spelelement toevoegt aan jouw Minecraft server.

Stap 1: Inloggen
Log in op het beheerpaneel.

Stap 2: server selecteren en uitschakelen
Kies de Minecraft server waar jij de plugin op wil installeren. Zet de gekozen Minecraft server uit door op de rode stopknop te drukken op de console pagina.

Stap 3: plugin uitzoeken
Dan nu de leukste stap: het uitzoeken van de Minecraft plugin. De verschillende plugins voor jouw Minecraft server kun je vinden op de websites van: Spigot, Craftbukkit, Curseforge of activeer de plugins gemakkelijk via een plugin installer.

Bij gebruik van een Minecraft plugin installer: klik op de plugin installer en zoek in de zoekbalk – PVPUtils - naar de Minecraft plugin die jij op jouw Minecraft server wil downloaden.

Stap 4: ondersteunde Minecraft server versie controleren
Zodra je de Minecraft server plugin hebt gevonden die je wil downloaden moet je kijken of hij de versie van jouw Minecraft server ondersteunt.

Met een plugin installer kun je de ondersteunde Minecraft server versie(s) controleren door op view te klikken, je wordt dan naar de Spigot pagina van de Minecraft plugin gebracht.

Op de pagina van de door jou gekozen Minecraft server plugin vind je extra informatie over de Minecraft plugin; op deze pagina bevindt zich vaak ook de ondersteunende Minecraft server versie(s). De informatie over de ondersteunde Minecraft server versie(s) staat niet altijd op dezelfde plek maar wordt vaak als volgt weergeven:

Achter Tested Minecraft Versions zie je de versies staan die deze Minecraft server plugin ondersteunt. Niet op elke Minecraft plugin pagina wordt deze informatie op dezelfde manier neergezet; het vinden van de ondersteunde minecraft server versie(s) kan soms even zoeken zijn. De ondersteunde Minecraft server versie(s) staan ook niet altijd op de minecraft plugin pagina, als je de informatie over de ondersteunde Minecraft server versie(s) niet kan vinden dan moet je het even 'Googlen', Google heeft vrijwel altijd het antwoord op jouw vraag.

Stap 5: Minecraft server plugin downloaden en installeren
Als je de ondersteunde Minecraft server versie(s) hebt gevonden en deze hetzelfde is als jouw Minecraft server versie dan kun je de Minecraft server plugin downloaden en installeren.

Als je de plugin installer gebruikt doe je het volgende om de Minecraft plugin te downloaden: druk op de groene knop met Install. Zodra de Install knop rood wordt met de tekst Uninstall dan is de plugin gedownload en geinstalleerd.

Als je geen gebruik maakt van de plugin installer dan moet je van de Minecraft plugin pagina het .jar bestand van de plugin downloaden. Op de Spigot pagina staat het als volgt weergeven:

Als je de Minecraft plugin hebt gedownload kun je hem gaan installeren. Ga naar de bestandsmap genaamd Plugins onder het kopje Files. Upload vervolgens de Minecraft plugin in de plugins map. Zodra de Minecraft plugin is geïnstalleerd - en dus te zien is in de plugins map – dan is de plugin geactiveerd.

Stap 6: Minecraft server aanzetten
Als de Minecraft plugin is gedownload kun je de server aanzetten, dit doe je door op de startknop te drukken, de startknop is te vinden op de console pagina.

Gefeliciteerd, je hebt nu een Minecraft plugin geïnstalleerd op jouw Minecraft server.