Kennisbank » Wereld-inladen

Hoe laad ik de chunks van mijn Minecraft server wereld van te voren in?

In deze tutorial lees je hoe je een deel van de chunks van je Minecraft server inlaadt om lag te voorkomen.

Het alvast inladen van je Minecraft server chunks verhelpt vaak veel lagg, dit omdat het aanmaken van Minecraft chunks terwijl je erdoorheen loopt een zwaar proces is voor je Minecraft server – aangeraden is dus ook om bij al je Minecraft servers je wereld alvast in te laden. Het pre-genereren van je wereld doe je simpel gezegd door eerst een wereldgrens met een plugin in te stellen en door vervolgens de chunks van de wereld binnen die grenzen te generen. In deze tutorial leer je welke stappen je moet nemen om een wereld grens in te stellen met de WorldBorder-plugin en hoe je de chunks inlaadt.

Stap 1: inloggen en plugin installeren

Log in op het serverbeheerpaneel van jouw Minecraft server. Selecteer de server waarop jij de wereld wil inladen en download en installeer vervolgens de WorldBorder plugin op de server. Als je niet weet hoe je een Minecraft plugin op je server installeert, lees dan de tutorial over het instellen en downloaden van Minecraft plugins op je server om de WorldBorder plugin op je server te zetten.

Gebruik de plugin die jouw Minecraft server versie ondersteunt:
WorldBorder plugin voor 1.13 en 1.14
WorldBorder plugin vanaf 1.15+

Stap 2: worldborder instellen

Om de chunks in te laden moet je eerst een gebied afzetten die je in wil laden, dit doe je met een worldborder. De command die je kunt gebruiken om de Worldborder in te stellen is: ‘/wb set <radius-X> <radius-Z>, deze command kun je alleen in-game uitvoeren omdat de server de coördinaten waar jij op dat moment staat als middelpunt gebruikt. Voor de ‘radius’ voer de breedte en de hoogte in blokken in van het gebied dat jij wil inladen - aangeraden is om te beginnen met een gebied van 2500 bij 2500; gebruik de command: '/wb set 2500 2500'. Voor meer commands voor het instellen van de worldborder check onderaan deze pagina – er staat ook een command die je in de console uit kunt voeren.

Stap 3: wereld inladen

Zodra je het gebied dat je in wil laden hebt afgezet met een worldborder kun je beginnen met het laden van de chunks. Het commando dat je gebruikt om de wereld in te laden is: ‘/wb fill’. De server zal nu beginnen met het laden van de wereld, aangeraden is om, tijdens het inladen van de chunks, niet op de server te spelen om lag te voorkomen. Zodra de server klaar is, met het inladen van de wereld, kun je erop spelen.

Commando Beschrijving
/wb set <raduis-X> <radius-Y> * Zet een worldborder met de opgegeven raduis met als middelpunt de plek waar jij staat.
/wb set <raduis-X> <radius-Y> <x> <y> * Zet een worldborder met de opgegeven radius met als middelpunt de opgegeven coördinaten.
/wb set <raduis-X> <radius-Y> spawn * Zet een worldborder met de opgegeven radius met als middelpunt de spawnplek.
/wb fill Laadt alle chunks binnen de ingestelde worldborde in.

*Voor <radius> de lengte en de breedte van de worldborder in blokken.

*Voor <x> <y> de x en y coördinaten van het middelpunt – deze command kan in de console uitgevoerd worden, laat de ‘/’ voor de command dan weg.

Voor meer commands of informatie over de Worldborde plugin, bekijk de Spigot pagina van de plugin.